Tweede Kamer mist kans snelle sluiting kolencentrales

De Tweede Kamer heeft geen duidelijke deadline gesteld voor sluiting van de Rotterdamse kolencentrales. Bij het Kamerdebat over de toekomst van de energievoorziening, afgelopen dinsdag, werden geen moties ingediend om het beleid van Minister Kamp aan te scherpen. Vatan Hüzeir van het Rotterdams Klimaat Initiatief: “Slecht nieuws voor Rotterdam. Deze kolencentrales zijn de grootste klimaatvervuilers en zorgen dat we blijven hangen in de fossiele economie – met alle risico’s voor toekomstige werkgelegenheid van dien.”

Wel riep de Kamer het kabinet op tot uitvoering van eerdere moties over planvorming voor het uitfaseren van de kolencentrales, en de onmiddelijke stopzetting van de miljardensubsidie voor bijstook van biomassa in kolencentrales. Behalve de VVD en PVV deden de partijen verder stevige uitspraken over de noodzaak tot snelle sluiting. Het Rotterdams Klimaat Initiatief hoopt daarom dat na de verkiezingen de nieuwe regering alsnog besluit tot sluiting per 2020.

Voorafgaand aan het debat betoogde een groep Rotterdammers bij de Kamer voor een scherpe keuze, onder het motto “gezond verstand aan, kolencentrales uit”. Ze sloten daarmee aan bij de onthulling van een van kool gemaakte buste van minister Kamp, georganiseerd door Greenpeace. Zie RTV Rijnmond voor een rapportage.