Burgemeester Aboutaleb op Nationale Klimaattop

Onze burgemeester Aboutaleb spreekt op 26 oktober op de Nationale Klimaattop in de Van Nellefabriek. “We hebben elke maatregel die denkbaar is nodig om de mondiale opwarming tegen te gaan” – zo zegt staatssecretaris Dijksma in de aankondiging van het evenement. Een goed moment dus om Aboutaleb aan te spreken op zijn leiderschap en te vragen er alles aan te doen om de kolencentrales dicht te krijgen. Dat hebben we gedaan met onderstaande brief. We zijn benieuwd welk nieuws hij op deze Nationale Klimaattop zal brengen!

Geachte burgemeester Aboutaleb,

Eind oktober spreekt u op de Nationale Klimaattop over ‘leven in Nederland in 2050’. Wij maken ons ernstig zorgen hoe ons leven en dat van onze kinderen er dan uit zal zien. Klimaatverandering dreigt onze samenleving ernstig te verstoren als er niet razendsnel stappen worden gezet om volledig te stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen wereldwijd.

Wij zouden graag zien dat onze stad voorop loopt in het stoppen van klimaatverandering. Met de start van het Rotterdam Climate Initiative hadden we goede hoop dat Rotterdam zou gaan bijdragen aan de oplossing, maar nu, tien jaar later, is van de grote ambities weinig meer over. De CO2-uitstoot van Rotterdam en de haven is onverminderd hoog, en tot overmaat van ramp zijn er recent twee nieuwe kolencentrales geopend. U was aanwezig bij de ‘feestelijke’ opening van één van deze centrales. Wat ons betreft was dit een zwarte dag voor het klimaat en voor Rotterdam.

Dat was voor ons reden tot oprichting van het Rotterdams Klimaat Initiatief, inmiddels gesteund door honderden stadsgenoten. Vorige week spraken wij wethouder Langenberg en uitten wij onze zorgen over de duurzaamheidskoers van Rotterdam. Wij vroegen hem alles in het werk te stellen om de kolencentrales op de Maasvlakte te sluiten. Hij was immers samen met u aanwezig op de historische klimaattop in Parijs en steunt onze roep tot sluiting. Maar de wethouder kon ons niet geruststellen. Hij vertelde ons dat de beslissing over de toekomst van deze klimaatvervuilende centrales in Den Haag genomen wordt.

Wij vragen u als onze burgemeester hierin op te komen voor de belangen van de huidige én toekomstige Rotterdammers. Juist waar beslismacht ontbreekt is immers leiderschap nodig. Wij spreken u daarbij tegelijk aan als prominent politicus van een regeringspartij die haar regeringsperiode zou kunnen afsluiten met de historische beslissing alle kolencentrales in Nederland te sluiten. Dit is een essentiële stap in het waarmaken van het akkoord van Parijs. Wij hopen dat u dat u alles in het werk kunt stellen om de kolencentrales op de Maasvlakte uiterlijk 2020 te sluiten. Zodat u op de Nationale Klimaattop kunt vertellen dat Rotterdam niet alleen voorop zal lopen in het omgaan met de gevolgen van klimaatverandering, maar ook in het aanpakken van de oorzaken.